Het binnenhof



Het binnenhof is een gebouwencomplex in het midden van Den Haag. Het binnenhof is al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek. Het Binnenhof zit in de top 100 van Nederlandse monumenten. Buiten het binnenhof licht ook een plein en dat heet, je raadt het al, het buitenhof. Vroeger werd dit plein ook wel ‘het Nederhof’ genoemd.

Oorsprong:

Hoe het binnenhof is onstaan kunnen we niet met zekerheid zeggen. Waarschijnlijk was het eerst een donjon die nog voor 1230 werdt gebouwd.

Bijna afgebroken:

Tot twee keer toe zijn er concrete plannen geweest om het binnenhof af te breken.
 

  1. tussen 1806 en 1810 werd het land bestuurd vanuit Amsterdam. Napoleon Verplaatste zijn troon naar Amsterdam en het binnenhof stond leeg.
  2. De 2e keer dat er een dreiging was was in 1848. De toenmalige Staten-Generaal wilde een signaal afgeven dat de nieuwe Grondwet de de macht bij de Staten-Generaal legde i.p.v. bij de koning/koningin. De leden wilde als signaal dat zij de macht hadden het binnenhof afbreken en er ‘moderne’ regeringsgebouwen neer te zetten. De lokale bevolking kwam daarna in opstand tegen het afbreken van het gebouw met ‘historische waarde’. Dit heeft succes gehad en het binnenhof is niet afgebroken.



Het binnenhof is in al die eeuwen amper van uiterlijk veranderd, al zijn er wel dingen verplaatst. Zo was er in de oude 2e kamer geen plek voor 150 zetels en dus is daarvoor een ander gebouw gebouwd.






De ridderzaal:

De ridderzaal is een groot gebouw, midden op het binnenhof
Hier wordt jaarlijks op prinsjesdag (derde dinsdag van September) de troonrede voorgelezen door de koningin.
Oorspronkelijk was deze zaal een uitbreiding van het paleis van
Graaf Floris V van Holland. De nakomeling van hem liet het stukje paleis wat al gebouwd was gewoon weer afbreken om er een nog veel groter gebouw in de plaats te laten zetten. De zaal was destijds zo groot, dat in West-Europa zich maar een paar gebouwen met de Riderzaal konden meten.

De Ridderzaal is een paar keer gerestaureerd voor het eerst in de 19e eeuw.


  1. In de jaren zestig van de 19e eeuw liet rijksbouwmeester Willem Nicolaas Rose het complex grondig onderzoeken, om vervolgens de Grote Zaal te restaureren. Omdat Rose niet kon geloven dat de grote houten kap uit de bouwtijd van de zaal dateerde (de kap had voor die tijd een ongekende constructie en overspanning) en die kap bovendien in zeer slechte staat verkeerde, verving hij de kap door een gietijzeren overspanning. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.
  2. In de jaren zeventig van de 19e eeuw werd de westgevel van de zaal gerestaureerd onder leiding van Pierre Cuypers. Daarbij kregen de beide torentjes hun huidige vorm.
  3. De meest ingrijpende restauratie begon kort voor de eeuwwisseling en werd afgerond in 1904. Onder leiding van rijksbouwmeester Daniël Knuttel werden de aanbouwen verwijderd en kreeg de Grote Zaal een nieuwe kap, die nauwgezet de door Johannes Craner in opdracht van Rose gemaakte tekeningen van de oorspronkelijke kap volgt.
  4. In 2006 werd het interieur van de Grote Zaal gerenoveerd. De vlaggen zijn verdwenen en er hangen nu wandkleden aan de muur.

De Treves-zaal

De Trêveszaal werd gebouwd in opdracht van de Staten-Generaal. Dit gebeurde op verzoek van Johan van Oldenbarnevelt om zo een mooie zaal te krijgen om tijdens de Tachtigjarige Oorlog onderhandelingen te voeren die tot het Twaalfjarig Bestand van 1609 hebben geleid. Zijn standbeeld staat op de Lange Vijverberg en kijkt naar het gebouw.
Van 1815 tot 1849 vergaderde de Eerste Kamer der Staten-Generaal in de Trêveszaal. Tegenwoordig vergadert het kabinet hier iedere vrijdag.


  • In 1697 werd hier een delegatie van Russische gezanten ontvangen. Tsaar Peter I woonde toen in Zaandam.
  • In 1995 ontmoetten minister-president Kok en de Duitse Bondskanselier Kohl elkaar in de Trêveszaal.

Het torentje:

Het Torentje is sinds 1982 de werkkamer van de minister-president. Ernaast ligt het museum het Mauritshuis dat in 1640 werd gebouwd als woning voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het Torentje is in de jaren 1840 gebruikt als werkkamer door Thorbecke, maar de verschillende premiers wisselden nog wel eens van kantoor. Pas sinds de regeerperiode van Ruud Lubbers is het Torentje de vaste werkplek van de minister-president.
Aan de andere kant van het Torentje ligt de Maurits- of Grenadierspoort, die toegang geeft tot het Binnenhof. Recht tegenover het Torentje in het voormalige ministerie van Koloniën zijn nu kantoorruimten van de Tweede Kamer.