Trias Politica:


De Trias politica is de machtsbasis waar de Nederlandse politiek op draait. Het doel is dat de machten los van elkaar worden gezien en dus onafhankelijker opereren. Trias Politica komt uit het latijn

Trias = drie
Politica =macht(en)

Dus het betekent eigenlijk: De Drie Machten

Deze drie machten zijn:


  1. De wetgevende macht
  2. De uitvoerende macht
  3. De Rechtspraak

De wetgevende macht is de regering en de tweede Kamer. De wetten worden gemaakt door de regering (eigenlijk door ambtenaren maar lees ‘wetten’ voor meer informatie.) en kunnen in theorie ook door de kamer worden gemaakt, alleen die hebben geen duizenden ambtenaren om het te onderzoeken.

De uitvoerende macht  is eigenlijk ook de regering en ook de politie. Hier merk je dat de Trias Politica toch niet helemaal gelukt is in Nederland omdat de Wetgevende macht en de Uitvoerende macht toch met elkaar verbonden zijn, omdat het allebei word geregeld door de regering.

De rechtspraak is een macht die minder met politiek te maken heeft. De Uitvoerende macht stuurt mensen die een overtreding hebben begaan naar de Rechtspraak en die vellen dan een oordeel. De rechtspraak is een onafhankelijke macht, en ze moeten oordelen vellen of mensen schuldig zijn of niet.