Zetelverdeling 2e kamer
Mensen stemmen bij de stembureau’s.
De stembureau’s geven hun stemmen aan de kiesraad.
Kiesraad verdeelt zetels over de politieke partijen.
Zetel verdeling gaat in 2 fasen
Fase 1. kiesdeler
eerst word de kiesdeler berekent. de kiesdeler is het aantal stemmen dat een partij nodig heeft om een zetel in de tweede kamer te krijgen. dat berekenen ze door het aantal stemmen door het aantal zetels te delen. Bij voorbeeld: 15.000.000 mensen stemmen gedeelt door 150 zetels is: 100.000 stemmen per zetel.
Fase 2. restzetels
Na de 1e fase blijven er zetels over (net niet genoeg stemmen voor nog een zetel(80.000 overige stemmen voor een partij = geen zetel, dus een andere partij met 20.000 krijgt die ook niet.)) verdeling van restzetels gebeurt door grootste gemiddelden. Er wordt berekend hoeveel stemmen per zetel op een bepaalde partij zijn uitgebracht als aan deze partij een zetel meer zou zijn toegewezen. De uitkomsten van deze berekening worden naar grootte gerangschikt en de restzetels worden in deze volgorde verdeeld.
de eerste zetel gaat naar partij met grootste gemiddelde, procedure wordt toegepast tot alle zetels op zijn. (vvd heeft 80.000 over, pvda 70.000, cda 60.000, groenlinks 50.000 etc., dan krijgt vvd de eerste, dan pvda een, dan cda een en als dan alle zetels op zijn krijgt groenlinks er geen meer :(.